Lákavé vône, nezvyčajné kombinácie, a hlavne zaujímavé a originálne chute. Chcete vedieť ako sa varilo a jedlo v minulosti? Na hrade Strečno sa bude v nedeľu 22. septembra cestovať v čase. Aj tento rok sa podujatie, ktoré pripravilo Považské múzeum v Žiline bude konať rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva a Medzinárodného dňa cestovného ruchu.
Na svoje si prídu nielen nadšenci histórie, ale najmä gurmáni. Chuťové poháriky návštevníkov sa potešia rozmanitým dobovým kuchyniam z čias dávnych i nedávnych. O jedinečné pohostenie priamo na hrade sa postará spoločnosť Hammer n. o.. „Kulinárske umenie raného stredoveku prekvapí špecifickými, dnešnému človeku, neznámymi chuťami. Chýbať nebude ani stará kuchyňa našich prababiek, plná jednoduchých, ale lahodných jedál, ktoré pre návštevníkov pripraví samotný bača. Do diaľky budú rozvoniavať i elixíry, „lektvary“ a čokoláda zo 17. a 18. storočia,“ priblížila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová. Typickú stredovekú kuchyňu, ktorej súčasťou sú najrôznejšie pudingy, kaše či placky predvedie Cech Terra de Selinan.
Záujemcovia si môžu kúpiť originálnu kráľovskú čokoládu, ktorá v tomto období príjemne zahreje. Ani v Stredovekej dedine Paseka nebude o rušno núdza. Priestor pod hradom sa totiž zmení na jarmok ľudových výrobkov.
Autor: Andrea Šebeňová
Zdroj: Považské múzeum v Žiline