Mnohé podniky si od 06.mája plánujú vyskúšať prevádzku za prísnej hygieny. Otvoriť však môžu len tie s vonkajšou terasou. Niektoré z nich sa obávajú nárastu nákladov, iné zas menšieho množstva zákazníkov.
Tržby gastro prevádzok klesli na minimum, niektoré sú stále zatvorené a čakajú na úplne otvorenie ekonomiky. V mnohých prípadoch došlo k prepúšťaniu ich zamestnancov, skráteniu pracovného úväzku a obmedzeniu činnosti na minimum
Pomohlo by teplé a slnečné počasie
Od stredy plánujú otvoriť svoje terasy i reštaurácie na Mariánskom námestí. „Sme radi, že môžeme otvoriť aspoň terasu. Ak však bude pršať a chladno, budeme tam, kde na začiatku“, hovorí Silvia Kajanková majiteľka špagetérie SiJa. Prvé 2 týždne mali úplne zatvorené. „Nevedeli sme čo bude a tak sme prevádzku dočasne zatvorili s tým, že uvidíme ako sa bude situácia vyvíjať.“ Potom začali aspoň s výdajom „cez okienko“ a rozvozom po Žiline. „Nechceli sme pristúpiť k prepusteniu zamestnancov, tak sme hľadali možnosti ako ponechať pracovať všetkých i keď pri menšom počte hodín.“ Vlastný rozvoz sa im pomaly začal rozbiehať, počet objednávok sa tiež sčasti navýšil, avšak zďaleka nie sú pokryté všetky náklady na prevádzku. „Neprispieva k tomu ani to, že sme skrátili čas otváracích hodín, ale nevieme byť bohužiaľ v takej prevádzke ako doposiaľ.“ Reštaurácia platí teraz znížený nájom, no nejde o veľkú úľavu. Podali si aj žiadosť o štátnu pomoc. “Ak nám bude vyplatená, pokryje nám to aspoň časť výplat pre zamestnancov,“ hovorí.
Menej stolov, menej zákazníkov
Pri rešpektovaní prísnych požiadaviek otvárajú terasy i ďalší prevádzkovatelia na Mariánskom námestí. „Pri nutnosti dodržania hygienických nariadení sa dá na našu terasu umiestniť menej stolov,“ hovorí jeden z nich. Doposiaľ fungovali len cez okienko či donáškovú službu. Tu sa však prepúšťať muselo. „Bol som nútený s niektorými ukončiť pracovný pomer a niektorým znížiť plat,“ dodáva ďalej . Od štátu mu chýba výraznejšia pomoc s nájomným. S prenajímateľom sa totiž na výraznejšom znížení dohodnúť nevedel, podarilo sa mu len odložiť časti splátky na september.
Za akých podmienok môže reštaurácia otvoriť?
Okraje stolov musia byť od seba vzdialené minimálne dva metre, pričom pri jednom stole majú sedieť maximálne dve osoby alebo rodičia s deťmi.
Dotykové plochy na terase a na toaletách budú musieť prevádzkovatelia dezinfikovať každú hodinu.